Aromatherapie – hemelse geuren

De geest in de fles.

Het eerste bloemenboeket dat je van je geliefde kreeg; vers gemaaid gras; de zee met haar oneindige vrijheid; een herfstwandeling door het bos. Heel wat mooie herinneringen zijn met geuren verbonden.

Hoe vaak wensen we niet om een bepaalde geur te kunnen vangen in een flesje, en die op een later tijdstip – net zoals de geest in de fles – te bevrijden; en zo terug meegenomen te worden naar een andere situatie of tijdstip.

 

Magie? Misschien een beetje wel.

 

Hemelse geuren

Etherische olie is de ziel en levenskracht van een plant in geconcentreerde vorm.

 

Etherisch betekent ‘vluchtig’. Of, zoals ik zelf verkies, ‘hemels’. Want dat is wat deze geurende oliën voor velen ook zijn.

Ze worden ook essences genoemd, waar je direct kan uit afleiden dat het gaat om het essentiële van de plant.

 

Zo is iedere etherische olie zijn eigen, unieke geur-persoonlijkheid, met wonderbaarlijke genezende en opwekkende krachten.

 

Waarom reuk ons meest betrouwbare zintuig is.

Dat aromatherapie zo krachtig en efficiënt werkt, heeft ze onder andere te danken aan het feit dat ons reukslijmvlies de enige plek in het lichaam is waar het centrale zenuwstelsel open ligt en direct contact met de buitenwereld heeft.

 

Bij elke ademhaling, ruiken we.

 

Deze geurprikkels belanden zo direct in het limbisch systeem (een van de oudste delen van de hersenen), zonder dat ze eerst worden gecensureerd door de grote hersenschors, zoals dat bij prikkels van andere zintuigen wel het geval is.

 

Voordat we dus een geur bewust waarnemen, heeft hij al ons onderbewustzijn bereikt en daar zijn werk gedaan. Vandaar dat etherische olie ons zo makkelijk kan ontroeren, ons hart kan raken of de poort naar onze ziel kan openen.

 

10 voordelen van aromatherapie

Het gebruik en de positieve werkingen van aromatherapie, is eindeloos. Elke bloem, plant of boom heeft zijn/haar eigen specifieke werkingsgebieden.

 

Heel algemeen kan gesteld worden dat aromatherapie vaak gebruikt wordt bij:

  • verminderen van stress
  • neerslachtige en depressieve gevoelens te lijf gaan
  • verbeteren van het geheugen
  • versterken van het immuunsysteem
  • slapeloosheid verhelpen
  • reinigen van de lucht
  • verbeteren van de stemming
  • verminderen van angstgevoelens
  • hoofdpijn
  • rugpijn

 

Het effect van geuren inademen.

De oven gaat open en je ruikt een heerlijk verse warme taart. Deze geur kan je een gevoel van gezelligheid geven of kan je speekselklieren stimuleren zodat het water je letterlijk in de mond komt.

 

Het inhaleren van geconcentreerde krachtig werkende plantengeuren, heeft dus vanzelfsprekend ook een effect op ons lichaam, geest en gevoel.

 

Een Japanse studie toonde heel eenvoudig en visueel aan dat de hersengolven van mensen die lavendel inademden direct reageerden met een minder golvende beweging dan normaal. En bij inademing van rozemarijn was die golf juist veel heftiger dan normaal. Adem dus lavendel in om te ontspannen en adem rozemarijn in voor een extra stimulans.

 

Om ditzelfde effect te bekomen door de planten of oliën via de mond in te nemen, zou je een ongelofelijk hoge, tot zelfs schadelijke dosis nodig hebben.

 

Leer dus terug vertrouwen op je reukorgaan.

 

Masseren met geuren.

Onze huid is ons grootste orgaan.

 

Als we via dit orgaan de krachtige werking van etherische olie tot ons nemen, komt die veel sneller in ons bloed, en dus hele lichaam, terecht dan via de mond. Daarbij komt dat het vermogen van de huid om etherische olie op te nemen,  het grootst is wanneer iemand geheel ontspannen is. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om deze puzzelstukken te kunnen samen leggen.

 

Een ontspannende lichaamsmassage met pure etherische oliën, is een ware weldaad voor je lichaam, geest en ziel. In het artikel ‘onthaasten en massage’ lees je meer over de voordelen van een massage. Niet alleen kom je tijdens de massage lichamelijk en geestelijk tot rust, je kunt er bovendien op vertrouwen dat de gebruikte etherische oliën voor jou hun werk zullen beginnen doen, vaak met direct resultaat.

 

Koopjes

Etherische oliën kunnen hun wonderbare genezende en opwekkende krachten ontplooien, àls je tenminste werkt met pure en zuivere oliën. Laat je bij een eventuele aankoop van etherische olie niet verleiden tot koopjes, want deze kunnen zijn aangelengd met kunstmatige of chemische substanties.

 

Als je de hemelse werking van pure geuren wilt ervaren, kies dan bewust voor kwaliteit, en oliën van biologische oorsprong. Omdat de olie zo geconcentreerd is, is er ook heel wat plantenmateriaal nodig om tot een kleine hoeveelheid etherische olie te komen.

 

Zo heb je vb. 50 kg rozemarijn nodig voor 1 liter olie; en zelfs 5000 kg rozen voor 1 liter pure etherische rozenolie. Met dit in gedachten kan je zelf al de conclusie trekken mocht je een koopje tegenkomen van rozenolie voor slechts een paar euro…

 

Aromatherapie bij Apurelle

In een concept waar de Pure Liefde centraal staat, is het een voor de hand liggende keuze om ook met pure en mooie producten te werken.

Daarom kies ik er bewust voor om je tijdens elke behandeling te omringen door hemelse plantengeuren. Zij raken jouw hart, ze maken je ontvankelijk voor de schoonheid die je omringt en ze openen de geheime poorten van jouw ziel.

 

Er wordt bij Apurelle enkel met etherische olie gewerkt die 100% natuurlijk is, zonder enige toevoeging van welke aard dan ook (Sjankara). De olie is tevens ‘Fair Trade’ of met andere woorden, liefde voor de plant, de verwerker, het product en ook de consument.

 

​Afhankelijk van de gekozen behandeling, wordt de etherische olie gebruikt om te verdampen, en zo de kamer te vullen met een hemelse geur, en/of te masseren. Elke massage-olie wordt hierbij ter plaatse en op maat gemaakt, zodat je steeds die geuren en krachten krijgt die jij op dit moment het meest nodig hebt.

Pointer